‘Wij scheppen tachtig procent van de tijd om de bulten goed te maken. De andere twintig procent gaan we er met onze crossfietsen overheen’
HEERENVEEN Op weg naar de vrijwilligersprijs van 2021 staat deze week de 26-jarige Michel Vermaning centraal. Hij is sinds elf jaar betrokken bij het Bikepark in Heerenveen-Noord. ,,Elke dag ben ik er wel een aantal uren te vinden.”
Bijna vijftien jaar geleden werd het Bikepark aangelegd. De initiatiefnemers ervan waren: Kevin Katinas, Dennis Katinas, Maarten van der Wal en Gosse Idzinga.
Onder liefhebbers van crossfietsen en het maken van spectaculaire sprongen was de aanleg, die destijds startte op 22 juni 2006, een veelbesproken onderwerp. De baan tegenover de McDonald’s in Heerenveen betreft namelijk een zogenaamde ‘dirtbaan’. Dat wil zeggen eentje waarbij met de hand en met behulp van het zand op de ongeveer 3200 vierkante meter grootte baan hindernissen worden gemaakt. Dat is voor Noord-Nederland redelijk uniek.
,,Van heinde en verre komen crossfietsers naar Heerenveen om er gebruik van te maken”, zegt Vermaning. Zelf is hij hoofd beheerder van het terrein en is met Mitch Kooke, Pier Holtrop en Jordi Bruinsma verantwoordelijk voor het Bikepark.
Vermaning: ,,Vroeger was ik altijd met mijn crossfiets op het ‘Kikkereilandje’ in de wijk De Greiden in Heerenveen. We hoorden dat er in Heerenveen-Noord gesprongen werd met crossfietsen. Dat leek mij wel leuk. Later werden er ook wedstrijden gehouden. Daar heb ik samen met mijn broer Kevin ook nog aan meegedaan. Zo is het balletje eigenlijk gaan rollen.”
Wijkbeheer en vernielingen
In tegenstelling tot voorheen worden er nu geen wedstrijden meer gehouden op het Bikepark. Het terrein zelf is de crossfietsers in bruikleen gegeven door de gemeente.
,,Om die reden heb ik wekelijks overleg met wijkbeheerder Piet van der Leeuw. Dan bespreken we de stand van zaken. Zoals vernielingen die helaas plaatsvinden op het terrein en de rotzooi van de McDonald’s die er wordt achtergelaten en wat door ons zelf dan maar wordt opgeruimd. De vernielingen aan de bulten ontstaan doordat mensen er overheen lopen of bijvoorbeeld met gewone fietsen overheen gaan. Voor de crossfietsers is dat gevaarlijk omdat bulten instabiel worden en zij bij sprongen daardoor niet goed uitkomen met valpartijen en verwondingen tot gevolg”, zegt Vermaning.
De vernielingen noemt de Heerenvener niet alleen gevaarlijk, maar ook zonde van de tijd voor de crossfietsers. ,,Wij scheppen tachtig procent van de tijd om de bulten goed te maken en fietsen de andere twintig procent. We staan soms uren achter elkaar te scheppen en in de zomer soms zelfs tot na middernacht. De bulten zijn bedoeld voor crossfietsers van jong tot oud en niet voor anderen om ze te vernielen.”
Ondertussen, zo weet Vermaning, is de gemeente Heerenveen bezig om borden te maken met daarop regels omtrent het terrein, zoals het dragen van een helm en het verzoek om niet over de bulten te lopen. De borden zelf zijn een rechtstreeks uitvloeisel van het overleg met Van der Leeuw en worden, zoals het er volgens Vermaning naar uitziet, na de zomer geplaatst. ,,Daarnaast zijn we in overleg met de gemeente om meer grond tot onze beschikking te kunnen krijgen. En het liefst willen we ook een minizeecontainer plaatsen voor materialen zoals scheppen, zodat we niet steeds alles hoeven mee te nemen.”
Vereniging
Als het aan Vermaning ligt dan wordt het Bikepark in de toekomst een echte vereniging. ,,Dat zou denk ik ook het beste zijn en dan het liefst ook een hek eromheen. Als je wilt fietsen hoef je geen lid te zijn, maar betaal je een entreeprijs. Het leuke blijft dan net als nu dat iedereen er gebruik van kan maken, zoals in de weekend veel wordt gedaan door kinderen. Het leuke is ook dat we veel complimenten krijgen voor het feit dat er een crossfietsbaan is en dat mensen vaak niet geloven dat de bulten met de hand zijn gebouwd.”