hp1b.jpg

Interview Tjibbe Koen

Bij welke organisatie doet u vrijwilligerswerk?
Ik doe vrijwilligerswerk bij de zomerspelweek Heerenveen. 30 jaar geleden was ik vrijwilliger bij de lokale omroep van Heerenveen, daar was een vrijwilliger die bij toen nog Stichting Samba werkte. Ze hadden een tekort aan vrijwilligers bij de zomerspelweek en vroeg mij of ik mee wilde helpen als vrijwilliger. Nu 30 jaar later ben ik nog steeds vrijwilliger bij de zomerspelweek! Dit jaar wordt mijn 29ste keer dat ik meehelp, ik heb helaas een keer moeten missen omdat ik geen vrij van mijn werk kon krijgen.

 

Waaruit bestaat uw werk als vrijwilliger?
Alle vrijwilligers van de zomerspelweek worden ingedeeld in verschillende groepen. Omdat ik al zolang meedraai als vrijwilliger heb ik in veel verschillende groepen gezeten.

Al jaren werk ik in de keuken. We zorgen met zijn vieren ervoor dat tijdens de spelweek alles rondom het eten en drinken goed geregeld is. Daarnaast doe ik het beheer van de kleine kas van de keuken. We zorgen dat de voorraad op en in orde is. Vlak voordat de zomerspelweek begint halen we alle spullen op die door verschillende bedrijven en organisaties zijn gesponsord.

Omdat ik al zoveel jaren met de zomerspelweek meedraai ben ik ook een vraagbaak voor de andere vrijwilligers. Wanneer er vragen zijn probeer ik hun zo goed mogelijk te helpen! Maar ook wanneer er bij een spel een paar extra vrijwilligers nodig zijn help ik daarbij.
Gedurende het hele jaar woon ik de vergaderingen van de zomerspelweek bij.

Hoeveel uren per week ben je hiermee bezig?
Het is lastig aangeven hoeveel uren ik me inzet tijdens de zomerspelweek, ik slaap die week 3 nachten thuis en de rest van de tijd ben ik daar aanwezig. Gedurende het hele jaar hebben we elke maand een vergadering. Uit die vergaderingen kunnen ook weer actiepunten komen die geregeld moeten worden.

Wat is je motivatie om vrijwilligerswerk te doen?
Het eerste jaar heb ik meegedaan omdat er een tekort aan vrijwilligers was, nu 30 jaar later ben ik dus nog steeds vrijwilliger. Ik vind het leuk om mijn steentje bij te dragen om de kinderen tijdens deze week een onvergetelijke week te bezorgen. Daarnaast heb ik veel contacten opgedaan door het aantal jaren dat ik vrijwilliger ben, we zijn een vaste en hechte groep vrijwilligers geworden. Sommige vrijwilligers zie ik na de zomerspelweek nog weer en anderen zie ik elk jaar tijdens de spelweek weer. Dat is toch prachtig om naar uit te kijken!

Wat is je beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?
Elk jaar tijdens de zomerspelweek is op donderdagavond de ouderavond. Alle kinderen hebben in groepen een stukje theater/toneel ingestudeerd en laten dit aan de ouders zien. Het enthousiasme van de ouders naar de vrijwilligers toe is en blijft een mooie herinnering.

Vertel in 2 zinnen waarom mensen bij de zomerspelweek vrijwilligerswerk zouden moeten doen?
Je doet iets goeds voor een grote groep kinderen, en je komt in een super leuk team van vrijwilligers terecht!!

Wat zou je kwijt willen aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?
Je doet je vaste werk omdat je het leuk vind, maar ook voor het geld dat je elke maand binnen krijgt. Wanneer je vrijwilligerswerk doet staan hier geen inkomsten tegenover, maar de grootste inkomst die je krijgt is waardering.

Met welke ‘bekende’ Nederlander(s) zou je weleens vrijwilligerswerk willen doen? En waarom?
Ik zou weleens vrijwilligerswerk willen doen met Geer en Goor. In hun programma hebben ze altijd de grootste lol met de ouderen, ze maken grappen en steken ze de gek aan. Maar hebben en houden altijd respect voor ze! Ik zou ze weleens willen betrekken bij de jongere doelgroep en ze willen uitnodigen bij de zomerspelweek!


tjibbe koen website versie 3