hp1e.jpg

Interview Wessel Woudstra

Bij welke vereniging doe je vrijwilligerswerk?
Ik doe vrijwilligerswerk bij VV Heerenveen. Deze voetbalvereniging is opgericht in 1920. Hiervoor heb ik jarenlang gevoetbald bij VV Oudehaske en was ook daar vanaf mijn achtste jaar vrijwilliger. Zelf wilde ik graag meer uitdaging in de voetbalsport en als trainer, daarom heb ik ruim 2 ½ jaar geleden de keuze gemaakt om over te stappen naar VV Heerenveen. Naast mijn vrijwilligerswerk volg ik een sportopleiding aan het CIOS in Heerenveen, de richting die ik volg is voetbal, in de toekomst zou ik graag als trainer willen doorstromen naar een BVO (betaald voetbalorganisatie) en trainingen op een hoger niveau willen geven. Wie weet zijn er voor mij in de toekomst kansen om door te stromen naar SC Heerenveen.

 

Waaruit bestaat je werk als vrijwilliger?
Bij VV Heerenveen ben ik scheidsrechter en trainer van drie teams ik wordt na de winterstop trainer bij zaterdag 2 die ik ook op zaterdag altijd fluit, (O staat voor onder de) O15-1, O15-3 en O10-2 en ben ik coördinator bij het doordraai circuit. In de winterstop ben ik gevraagd door een moeder van het jongensteam O11-4 om 5x een zaaltraining te geven tijdens de winterstop. Zij huren met z’n allen de zaal, dat enthousiasme en de afwisseling met het veldvoetbal vind ik mooi. Het doordraai circuit is een circuit waar negen jeugdteams van VV Heerenveen aan deelnemen. Deze trainingen worden gegeven door studenten van het CIOS in Heerenveen. Tijdens dit circuit wisselen de spelers om de zoveel minuten van trainingsoefening. Mijn taak is om alles in goede banen te leiden en de voetballers en studenten tips te geven over hoe de oefening beter uit te voeren en hoe beter training te geven. Naast deze taken ben ik van twee teams coach en van 1 team assistent-coach. Thuis besteed ik nog aandacht aan het contact met de ouders van de leden en bereid ik de trainingen voor en ik ben aanwezig bij de daarbij horende jeugdvergaderingen.

Hoeveel uren per week ben je hiermee bezig?
Ik ben ongeveer 40 tot 45 uur per week bij de club zelf aanwezig. Deze uren zijn verdeeld over 7 dagen per week. Daarnaast besteed ik thuis ongeveer nog 20 tot 25 uur per week aan de voetbal.

Wat is je motivatie om vrijwilligerswerk te doen?
Het enthousiasme en vooral de ontwikkeling van de kinderen in de voetbalsport en als persoon vind ik mooi om te zien en geeft mij een voldaan gevoel. Maar ook mijn eigen (door)ontwikkeling in de voetbalsport is voor mij een motivatie om dit vrijwilligerswerk te doen. ik had laatst een klaplong, maar ik ging wel training geven, de kinderen waren zo lief en hielpen met alles, dus ook dat is een stimulans om dit te mogen doen.

Wat is je beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?
Ruim twee jaar geleden ben ik tijdens de winterstop als voetballer en trainer bij VV Heerenveen gekomen. Waar ik nog vaak aan terug denk is het team O13-7 waar ik trainer en coach van was. Dit team stond met de winterstop onderaan en de resultaten vielen iets tegen. Aan het einde van het seizoen, dus een klein halfjaar later zijn ze op een doelpunt na tweede geworden! Aan dit moment denk ik nog vaak terug, het is toch prachtig om in zo’n korte periode een team zo’n ontwikkeling te zien maken.

Vertel in twee zinnen waarom mensen bij jullie vereniging vrijwilligerswerk zouden moeten doen?
Voor de vereniging is het belangrijk om vrijwilligers te hebben, zonder vrijwilligers kan de vereniging niet voortzetten. VV Heerenveen heeft 1100 leden! En kunnen dus altijd helpende handen gebruiken.

Wat zou je kwijt willen aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?
Wat houdt je tegen dat wanneer je het kunt, niet als vrijwilliger te helpen in deze samenleving. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat verenigingen en organisaties die vrijwilligers nodig zijn, kunnen blijven bestaan. En je krijgt er veel waardering voor terug.

Met welke ‘bekende’ Nederlander zou je weleens vrijwilligerswerk willen doen? En waarom?
Met Ronald Koeman zou ik weleens samen een training willen geven. Hiervan kan ik, maar ook de spelers leren. En kan ik doorgroeien als trainer!

Wessel Woudstra website versie 3