hp1b.jpg

Interview Vrijwilligers Woonzorgcentrum Mariënbosch

Bij welke organisatie doen jullie vrijwilligerswerk?
We zijn bij Woonzorgcentrum Mariënbosch in Heerenveen en zitten met vijf vrijwilligers om tafel voor dit gesprek. Twee van hen zijn via het vrijwilligersservicepunt van Caleidoscoop binnen gekomen en één via de vrijwilligersmarkt, die ook komend jaar in januari weer gehouden wordt. De anderen hebben het initiatief genomen om zelf contact met de vrijwilligers coördinator op te nemen.
In totaal zijn er een klein honderd mensen actief als vrijwilliger binnen Mariënbosch, op diverse afdelingen en verschillende werkzaamheden.

 

Waaruit bestaat jullie werk als vrijwilligers?
Dit is heel divers. De eerste vrijwilliger is gastheer in het Grand café en helpt daar bij het koffie drinken en dekt de tafels voor de warme maaltijd. Meneer is ook de huisfotograaf en zorgt ervoor dat de meest memorabele momenten bij de activiteiten voor de vrijwilligers worden vastgelegd.
Een andere vrijwilliger helpt o.a. mee aan de zorgtafel, hier wordt samen met bewoners de warme maaltijd gebruikt en helpt de bewoners aan tafel met eten. Eén keer in de maand helpen een aantal vrijwilligers bij de snackmiddag. Bewoners en activiteiten abonnementhouders komen dan naar het restaurant voor patat en een kroket. Daar waar nodig wordt dit ook langsgebracht bij andere bewoners. dit is altijd een feestje.
Een dame doet vrijwilligerswerk bij de groep avondreceptie eenmaal per week bemand zij de receptie vanaf het eind van de middag tot in de loop van de avond. De dames van de avondreceptie hebben het met elkaar erg gezellig en houden een aantal keer per jaar een onderlinge borrel.
Een van de vrijwilligers is o.a. spelbegeleider hij neemt het met het sjoelen en koersballen. Wist u dat er een X-box is voor de bewoners? Daarmee blijven de mensen actief. Daarnaast verzorgt deze vrijwilliger ook nog de post op maandagmiddag en brengt een aantal bewoners naar het restaurant voor de warme maaltijd. 1 x per maand is de filmavond en deze wordt ook door deze mijnheer “gedraaid”
Er wordt onderling ook voor elkaar ingevallen. Als meneer X. niet kan, wordt hij vervangen door mevrouw Y. en brengt zij de post een keer rond. De lijst van werkzaamheden die de vrijwilligers allemaal doen is erg lang. Veel vrijwilligers doen het in veel gevallen al jaren, het is één grote groep met gezellige collega’s.
Vanuit Mariënbosch wordt er door de vrijwilligers van de vrijwilligersraad en de vrijwilligers coördinator meerdere malen per jaar een activiteit voor de vrijwilligers georganiseerd.

Hoeveel uren per week zijn jullie hiermee bezig?
Dit varieert van een vast dagdeel tot meerdere activiteiten in de week. Vrijwilligers beginnen vaak met een paar uurtjes en soms groeit dit uit naar meer.

Wat is jullie motivatie om vrijwilligerswerk te doen?
Iets doen voor een ander, maakt mij een blij mens! Het is hartverwarmend de liefde en aandacht die je krijgt van de bewoners, medewerkers en daarbij de warme band van de vrijwilligers onderling.

Wat is jullie beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?
Als je als mens een tijdje in een mindere periode zit en je zoveel steun krijgt van de vrijwilligers, medewerkers en de vrijwilligers coördinator met wie je samen werkt om je heen, dan herstel je sneller.

Vertel in 2 zinnen waarom mensen bij jullie organisatie vrijwilligerswerk zouden moeten doen?
Je maakt deel uit van een groter geheel in plaats van thuis achter de geraniums te zitten. Dit mogen doen in een warme liefdevolle omgeving maakt het helemaal compleet.

Wat zouden jullie kwijt willen aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?
Kom eens langs, kijken en ervaar het. Er is voor iedereen wel iets te doen, het is bijna maatwerk.

Met welke ‘bekende’ Nederlander zouden jullie weleens vrijwilligerswerk willen doen? En waarom?
De minister van Zorg en Welzijn mag wel een paar dagen meedraaien, die willen we graag laten zien hoe het er in het echte leven aan toe gaat.

 Marienbosch website versie