hp1e.jpg

Interview Openluchtspel Jubbega

Bij welke stichting doen jullie vrijwilligerswerk?
Wij doen allemaal vrijwilligerswerk bij de Stichting Ferdivedaasje Jobbegea. In het jaar 2000 is er door de vier toneelverenigingen in Jubbega een groot toneelstuk gespeeld. Dit stuk speelden we in het kader van het 100-jarige bestaan van het plaatselijk belang Jubbega/ Hoornsterzwaag. Hieruit is ook het zangkoor Ít Sjongfolk ontstaan. We hebben toen het openluchtspel HET VOLK ZONDER UREN ten tonele gebracht. Dit was zo’n groot en leuk succes dat we met elkaar besloten hebben een stichting in het leven te roepen. De Stichting Ferdivedaasje Jobbegea is in 2002 opgericht. Door de komst van de Stichting konden we concrete plannen maken voor het volgende openluchtspel. We hebben besloten een keer in de drie jaar een openluchtspel te spelen. Bij het openluchtspel zijn alle vier de toneelverenigingen uit Jubbega betrokken. Dit zijn dus met elkaar ruim 100 vrijwilligers die zich hiervoor inzetten. Bij het openluchtspel wordt zowel jong als oud betrokken. Er zijn ook jongeren die mee spelen in het toneelstuk en na die tijd aansluiten bij een van de toneelverenigingen in Jubbega.

 

Waaruit bestaat jullie werk als vrijwilligers?
De stichting bestaat uit een bestuur, het bestuur is verantwoordelijk voor de financiën, vergunningen, het aanschrijven van fondsen en sponsoren. Naast het bestuur zijn er nog vele vrijwilligers die zich inzetten voor verschillende taken, denk hierbij aan, regie, spelers regelen, toneelstuk uitzoeken, toneelstuk schrijven of herschrijven, kledingcommissie, repeteren, decorcommissie, muziekvereniging, zangkoor, schminkcommissie en ga zo maar door. Zo hebben de inwoners van Jubbega en Hoornsterzwaag dit jaar allemaal oude spijkerkleding ingezameld, hier zijn door de kledingcommissie allemaal kostuums van gemaakt. Het is zo mooi om te zien hoeveel vrijwilligers zich inzetten om het openluchtspel tot een groot succes te maken.
Zoals jullie hierboven hebben kunnen lezen spelen we een keer in de drie jaar een openluchtspel, maar de voorbereidingen voor een openluchtspel beginnen 1 ½ tot 2 jaar van tevoren.

Hoeveel uren per week zijn jullie hiermee bezig?
Op deze vraag is eigenlijk maar een antwoord: Wij waren het volk zonder uren. Wij kennen dus geen uren! Zoals we zelf altijd zeggen, tijdens de voorbereidingen van het openluchtspel leven we voor en op us Fjiltsje (veldje).

Wat is jullie motivatie om vrijwilligerswerk te doen?
Allemaal mee kunnen doen is voor ons heel belangrijk. Zo zijn er bij het openluchtspel ouderen, volwassenen en jongeren betrokken. De diversiteit aan vrijwilligers is prachtig om te zien. Met alle betrokken verenigingen zijn we een grote mienskip, zoals als wij het zeggen, van ons, voor ons, door ons, voor JULLIE. Ons motto is dus dat het vooral gezellig moet wezen!

Ook Jurre en Maud zijn aanwezig bij het interview voor de vrijwilligersprijs. Beide kinderen zitten nog op de basisschool. Jurre verteld bij deze vraag dat hij het soms eng vond om voor de klas te moeten presenteren. Maar doordat ik toneel speel durf ik mezelf meer te uiten en heb ik meer zelfvertrouwen gekregen.

Wat is jullie beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?
Dat is de laatste (uitvoering)!!! Zo werkt het altijd….

Vertel in twee zinnen waarom mensen bij jullie stichting vrijwilligerswerk zouden moeten doen?
Niemand moet bij onze stichting vrijwilligerswerk komen doen, iedereen die zich opgeeft kan en mag meedoen!

Wat zouden jullie kwijt willen aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?
In Jubbega en omstreken doet bijna iedereen vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk is een verrijking op en in je leven. Vrijwilligerswerk kost inbreng van tijd, maar je krijgt er enorm veel voor terug. Vind je vrijwilligerswerk een goed idee? Doe dan mee!

Met welke ‘bekende’ Nederlander zou je weleens vrijwilligerswerk willen doen? En Waarom?
Wij zijn allemaal al bekende jubbegasters, dus met een ‘bekende’ Nederlander vrijwilligerswerk doen hoeft om ons niet!