hp1d.jpg

Interview Doarpskeamer Gerslootpolder

Bij welke organisatie doet u vrijwilligerswerk?
Het Plaatselijk Belang Gerslootpolder is de initiatiefnemer voor de bouw van de Doarpskeamer. Zij hebben allerlei groepen samengesteld, zoals de bouwcommissie, bouwgroep, interieur- en openingscommissie, en zo is iedereen aan het werk gegaan. Het mooie van een kleine gemeenschap is dat bijna iedereen elkaar kent en ook weet wie welk gedeelte van de bouw kan doen.

Acht jaar geleden werd besloten dat het oude voetbalgebouw aan vervanging toe was, omdat het bijna op instorten stond. Een klein balletje ging rollen en nu staat er een prachtige doarpskeamer die dienst doet als voetbalkantine, maar ook de biljartclub, Vrouwen van Nu en de kaartclub maken er dankbaar gebruik van. Een echte doarpskeamer!

 

Waaruit bestaat uw werk als vrijwilliger?
Het werk was de fysieke bouw van het doarpskeamer, maar ook alle zaken die er bij komen kijken. Van vergunningen regelen tot fondsen aanschrijven of het warme eten regelen voor de bouwers.
Iedereen deed waar ze goed in waren, van het interieur bepalen tot aanspreekpunt bouw tot het koken van maaltijden. Zelfs mensen die lichamelijk niet in staat waren mee te helpen, deden dat in een vorm van een financiële bijdrage.

Het ontwerp van de Doarpskeamer is uit een wedstrijd onder studenten gekomen. De huidige werkgever van de winnaar is het architectenbureau geworden die alle papieren heeft geregeld. Voor de rest is de Doarpskeamer tot stand gekomen door een grote groep vrijwilligers, fondsen, prijzen en goodwill van bedrijven. De vloer is bijvoorbeeld een restant uit vloeren van stadsbussen of komt de biljarttafel uit een failliet café. En hangt de oude bel van het vroegere café aan de bar te prijken.

Hoeveel uren per week ben je hiermee bezig?
60 zaterdagen heeft de bouw geduurd van de doarpskeamer en dat is alleen de uitvoer. En tel daar acht jaar voorbereiding bij op: haast niet in uren uit te drukken.

Wat is je motivatie om vrijwilligerswerk te doen?
Het meehelpen aan de bouw was bijna vanzelfsprekend. Om het bestaan van de kleinste voetbalvereniging van Nederland voort te laten bestaan, kun je dingen niet laten verpieteren, maar moet je aanpakken! Het is een warm dorp en zo kan het ook een warm dorp blijven.

Wat is je beste herinnering aan het vrijwilligerswerk?
Het warme gevoel: dat je met elkaar het voor elkaar krijgt. Ondanks de dieptepunten is het gelukt om voor de deadline de doarpskeamer af te krijgen, ook al waren we op een gegeven moment 6 dagen per week er mee aan de slag.
Ook leer je mensen elkaar veel beter kennen, zo hebben twee boeren ontdekt dat ze dezelfde muzieksmaak hebben en gaan ze volgend jaar samen naar het concert van Metallica!

Vertel in 2 zinnen waarom mensen bij uw organisatie vrijwilligerswerk zouden moeten doen?
Moeten zit er niet aan, leuk om een dorp levend te houden.

Wat zou je kwijt willen aan mensen die nog geen vrijwilligerswerk doen?
Vrijwilligerswerk hoeft niet maximaal, minimale inzet kan ook. Een uurtje per week koffie schenken is ook belangrijk, je doet het voor iedereen.

Met welke ‘bekende’ Nederlander zou je weleens vrijwilligerswerk willen doen? En waarom?
De vraag kan beter zijn: Welke bekende Nederlander heeft hier al vrijwilligerswerk gedaan? Want Foppe de Haan heeft de doarpskeamer geopend. Zijn vrouw vertelde later dat ze er van genoten hebben!

 

Gerslootpolder website