hp1c.jpg

Zilveren Duim 2011

De Heerenveense Courant reikt op initiatief van het Vrijwilligers Servicepunt en de gemeente Heerenveen jaarlijks twee Zilveren Duimbokalen uit. Met de bokalen willen de partijen het belangrijke werk van vrijwilligers in Heerenveen uitlichten. Via Youtube kunt u stemmen op de vrijwilliger waarvan u vindt dat hij of zij de Zilveren Duim 2011 verdient.


Er zijn drie individuele vrijwilligers geselecteerd en twee groepen, die door de jury zijn genomineerd voor de Vrijwilligersprijs 2011. De jury bestaat uit de gemeente Heerenveen, Heerenveense Courant en Caleidoscoop. De genomineerden voor de individuele prijs zijn Brannie de Vos, Jeen Akkerman en Riekele Hoekstra. Voor de groepsprijs zijn gekozen het Astmafonds en de Voedselbank. De winnaars van de Zilveren Duimbokalen worden bekend gemaakt op 22 maart.
Hier vindt u de complete afspeellijst van de filmpjes (introductie + genomineerden) : www.youtube.com/vrijwilligersprijs

Voedselbank bestrijdt stille armoede en voedselverspilling
De vrijwilligers van de voedselbank Heerenveen werken met vereende kracht om stille armoede te bestrijden en verspilling van voedsel tegen te gaan. “Het moeilijke van dit werk is dat we ook wel nee moeten verkopen, omdat men net iets teveel verdient.” De inhoud van de pakketten wordt geleverd vanuit een steunpunt in Drachten. Maar de vrijwilligers in Heerenveen hebben ook sponsorafspraken gemaakt met lokale supermarkten, de slager en de bakker.

Jeen Akkerman leeft voor De Kiekenhof
Een bevlogen vrijwilliger, dat is Jeen Akkerman. Als bewoner van Nieuwehorne wil hij iets betekenen voor zijn dorpsgenoten. Daarom zet hij zich vol overgave in voor “zijn” dorpshuis. Hij was jarenlang actief in verschillende besturen in het dorp. Nu heeft hij zijn bestuursfuncties overgedragen. Hij is altijd nog druk in de weer met hand- en spandiensten, met klussen en het klaarzetten van spullen. Ook woont hij vergaderingen bij. Jeen Akkerman betekent veel voor het sociale leven in zijn dorp.

Astmafonds / Longfonds geeft verlichting
Niet echt een luchtig gezelschap, de vrijwilligers van het Astmafonds. Zij zijn met serieuze zaken bezig. Het landelijke fonds vindt dat gezonde longen van levensbelang zijn. Daar zetten de vrijwilligers op plaatselijk niveau zich graag voor in. Zij doen er alles aan om longaandoeningen de wereld uit te helpen. Het werk richt zich niet alleen meer op mensen met astma, vandaar ook dat het fonds haar naam wijzigt in Longfonds.

Riekele Hoekstra onderhoudt voetbalvereniging Mildam
Een sportieve vrijwilliger, dat is Riekele Hoekstra. De voetbalvereniging Mildam zit hem in zijn bloed: de liefde gaat van vader op zoon. Vader Sjoerd was medeoprichter van de vereniging, zoon Sjoerd voetbalde er actief op hoog niveau en voor de kleinkinderen bestaat er maar één club: Voetbalvereniging Mildam. Riekele Hoekstra voelt zich verantwoordelijk voor de club, hij komt er met plezier en het werk geeft hem voldoening.

Brannie de Vos zorgt voor leesplezier in Serviceflat Oranjewoud
Een onmisbare vrijwilliger, dat is Brannie de Vos. Achter de schermen doet ze haar werk in Serviceflat Oranjewoud. Ze zorgt voor de inname en uitleen van boeken. De bibliotheek in de flat is één keer per week open. De bibliotheek zorgt dan voor gezelligheid en Brannie de Vos is daarin de stuwende kracht. Boeken die niet in voorraad zijn vraagt Brannie de Vos aan en haalt ze op in de bibliotheek in Heerenveen. Bewoners willen de boekenuitleen zeker niet missen!