hp1e.jpg

Zilveren Duim 2010 voor Allo van der Wal en Steunpunt De Barones

De vrijwilligersprijs De Zilveren Duim 2010 is gewonnen door Allo van der Wal uit Jubbega en de medewerkers van Steunpunt De Barones uit Heerenveen.

De prijzen (een geldbedrag, een beker en een zilveren speld) werden donderdagavond uitgereikt in Hotel Heidehof in het Friese Haagje. 

Van der Wal zet zich al 35 jaar in voor het verenigingsleven in De Expansiehal in zijn woonplaats en De Barones maakt zich al jaren sterk voor uitkeringsgerechtigden, gehandicapten en minima. Wethouder Lykele Buwalda benadrukte tijdens de uitreiking van de onderscheidingen nogmaals het belang van vrijwilligers. ,,Er zijn in Nederland 5 miljoen vrijwilligers actief en dat zijn mensen van onschatbare waarde. Zij zijn met recht de radertjes van de samenleving. Zonder hen zouden heel veel zaken op velerlei terrein niet meer door kunnen gaan.’’ Van der Wal won zijn prijs in de categorie individueel. Hij toonde zich bijzonder blij met zijn onderscheiding, maar benadrukte donderdagavond dat alle andere vrijwilligers op welk terrein ook minstens zo belangrijk zijn. ,,Zonder hen konden de meeste verenigingen of stichtingen wel worden opgedoekt. Zo’n onderscheiding is natuurlijk een mooie erkenning, maar het is geen wedstrijd,’’ relativeerde hij.
Naast Van der Wal waren ook Mattie Bakker en Brigitte Spierings uit Heerenveen genomineerd. Zij kregen respectievelijk de derde en de tweede prijs.

In de groepscategorie waren nogal wat namen genoemd, maar uiteindelijk bleven alleen IJsclub De Volharding uit Oudeschoot en de vrijwilligers van De Barones in de race. Het bestuur van deze laatste instelling toonde zich bijzonder in z’n nopjes met de bokaal. ,,Het is geweldig dat we hier mogen staan om zo’n beker in ontvangst te nemen,’’ was men unaniem van mening. ,,Een enorme waardering voor ons werk.’’

De Zilveren Duim werd donderdag voor de zesde keer uitgereikt. Het is een initiatief van het Vrijwilligers Servicepunt, de Heerenveense Courant en het gemeentebestuur van Heerenveen. De onderscheiding is bedoeld om het belang van vrijwilligerswerk te onderstrepen. Iedere week kan vanuit een bedrijf of organisatie, maar ook door buren of familieleden, iemand worden voorgedragen voor de Zilveren Duim. De jury bestaat uit wethouder Lykele Buwalda, Froukje Nijholt en Harry de Jong (Heerenveense Courant), Helga van der Molen namens de gemeente Heerenveen en Liza de Vries en Ellen Akkerman van Caleidoscoop.