Vrijwilligers Servicepunt Heerenveen

Nieuws - archief

Zilveren Duim voor tiende maal uitgereikt

duim-522x391De vrijwilligersprijs De Zilveren Duim 2014 is in de categorie individueel gewonnen door Janny Witzenberg uit Heerenveen. Diedert Groenhof en Marco Dijns bemachtigden in diezefde categorie respectievelijk de tweede en derde prijs. In de groepscategorie ging de Zilveren Duim naar de organisatie van de Gondelvaart in Aldeboarn. Ook voor de klussendienst ,Graag Gedaan’ was er een onderscheiding. De prijzen (een geldbedrag, een beker en een zilveren speld) werden donderdagavond uitgereikt in kerkgebouw Trinitas in het Friese Haagje. De publieksprijs in de vorm van een taart was dit jaar voor Carla Bosma, ambassadrice van de Stichting Houvast, een stichting die zich al jaren inzet voor sociale minima. De organisatie van de Gondelvaart in Aldeboarn ging in de groepscategorie eveneens aan de haal met de publieksprijs. Verder was er nog een aanmoedigingsprijs voor VV Akkrum.

 

Zilveren Duim-winnares Janny Witzenburg – Enting is vrijwilliger bij aanloophuis Oer de Brêge, de Zonnebloem, maatjesproject Tegearre, het Alzheimer café en het Senioren café. Daarnaast is ze bestuurslid van PCOB en vrijwilliger voor de kerk. Janny geniet naar eigen zeggen van de dankbaarheid van mensen. ,,Elke week is er wel een mooie herinnering. Je kunt iets doen wat een grote betekenis heeft voor de ander,’’ vindt ze. Ze toonde zich donderdagavond bijzonder ingenomen met haar prijs. ,,Ik ben sprakeloos en dankbaar,” zei ze. ,,En ik geniet van deze prijs.”

 

Marco Dijns is vrijwilliger bij de Zonnebloem. Op dit moment is hij penningmeester bij de Zonnebloem, afdeling Heerenveen. Daarnaast is hij budgetmaatje bij Caleidoscoop. Diedert Groenhof is vrijwilliger bij het Aanloophuis, de Doopsgezinde kerk van Heerenveen, bij Caleidoscoop, het MCL Florastate, bij Ad Hock in Heerenveen en verder is hij mantelzorger van zijn moeder. ,,Vrijwilligerswerk is zinvol, je geeft iets van jezelf maar krijgt er ook iets voor terug,’’ liet hij via een videoboodschap weten. Hij kon namelijk niet zelf bij de prijsuitreiking aanwezig zijn.

 

De Gondelvaart in Aldeboarn. bestaat 69 jaar, zo bleek donderdagavond. De organisatie bestaat uit een groep van 150 vrijwilligers. ,,Eigenlijk kunnen we beter zeggen dat alle mensen uit het dorp vrijwilliger voor de Gondelvaart zijn,’’ aldus de vertegenwoordigers. Jaarlijks komen ongeveer 10.000 mensen de Gondelvaart bezoeken. ,,Als vrijwilligers dragen we eraan bij dat het feest laagdrempelig blijft,” aldus het bestuur bij de prijsuitreiking. ,,Alles wordt duurder, maar de gondelvaart niet.”

 

De vrijwilligers van de klussendienst Graag Gedaan doen vrijwilligerswerk bij Caleidoscoop en klussen bij ouderen of mensen met een beperking. ,,Mensen die geen eigen netwerk hebben, die helpen we,’’ aldus de vrijwilligers. ,,Onze werkzaamheden variëren van het ophangen van een keukenkastje tot tuinwerkzaamheden.’’ Alle leden van beide groepen waren in hun nopjes met de prijzen.

 

Na de uitreiking van de Zilveren Duim was de koek nog niet op, want ook VV Akkrum bleek in de prijzen te zijn gevallen. Ze kregen een aanmoedigingsprijs voor het prima werk dat ze volgens de jury doen. Hun prijs bestond uit een cheque van 150 euro.

 

Wethouder Jelle Zoetendal benadrukte tijdens de uitreiking van de onderscheidingen nogmaals het belang van vrijwilligers. ,,Vrijwilligers worden steeds belangrijker in deze maatschappij,” zei hij. Eijer Producties zorgde voor een aardig intermezzo door een voorproefje te geven van een musical die binnenkort in het Posthuis wordt uitgevoerd.

 

De Zilveren Duim werd donderdag voor de tiende keer uitgereikt. Het is een initiatief van het Vrijwilligers Servicepunt, de Heerenveense Courant en het gemeentebestuur van Heerenveen. De onderscheiding is bedoeld om het belang van vrijwilligerswerk te onderstrepen. Iedere week kan vanuit een bedrijf of organisatie, maar ook door buren of familieleden, iemand worden voorgedragen voor de Zilveren Duim. De jury bestond dit jaar uit wethouder Jelle Zoetendal, journalisten Froukje Nijholt en Harry de Jong, Liza de Vries en Linda van de Poll van Caleidoscoop.